Főoldal Mi a mediáció Válási mediáció Per-mediáció összehasonlítás Párkapcsolati mediáció Gazdasági mediáció
Egyéni konzultáció Coaching Kapcsolat Díjazás

Kós Mariann / Igazságügyi mediátor
Honlap
Első Miskolci Mediátor Iroda
Válási, párkapcsolati, családi,
gazdasági mediáció, tanácsadás
Ki a mediátor  és miben különbözik a bírótól?

A mediátor az a pártatlan, kívülálló, közvetítő szakember, aki elősegíti a felek érdemi kommunikációját. Segít tisztázni a konfliktus természetét, feltárni annak valódi okait, megfelelő mederben tartja az érzelmi reakciókat, és hozzásegíti őket a mindkettőjük számára elfogadható egyezség megkötéséhez.

A mediátor a konfliktusban álló felek igényeit és érdekeit azonos súllyal tiszteli és kezeli.

A mediátor csak a folyamatot irányítja, nem kényszerít, nem hoz döntést, nem ítélkezik. A szükséges döntéseket a felek maguk hozzák meg. Ezzel szemben a bírósági eljárásban a felek a döntés jogát  átadják a bírónak.

A mediátor szakirányú képzettséggel és felkészültséggel rendelkező szakember, aki felvételt nyert a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közvetítői névjegyzékébe.

A mediátor képes szétválasztani az embert és a problémát, azaz függetleníti a jelenlévő személyeket az általuk hordozott problémáktól.

"Kemény az üggyel és szelíd az emberekkel"

Ez a szelíd, türelmes empátia határozza meg a mediációs eljárás légkörét, amelynek folyamán empátia ébred a vitában álló felekben is és rájönnek, hogy a másik fél nem ellenség, hanem potenciális szövetséges. Valójában mindkettőjük célja a békés megegyezés, amelyben nincs győztes és vesztes.

Területei:
                                                               
Válási, párkapcsolati, családi, rokoni, barátok közötti, szomszédsági, üzleti, gazdasági, munkaügyi, (cégen belüli, cégek közötti)  fogyasztóvédelmi, oktatási (kamasz konfliktusok), társadalmi csoportok közötti, önkormányzati, egészségügyi, áldozat-elkövető.
Mi a mediáció?
MI A MEDIÁCIÓ?

Jelentése: egyeztetés, közbenjárás, közvetítés, békéltetés

Célja: egy mindkét fél által elfogadott egyezség létrehozása

Speciális konfliktuskezelési módszer,
a viták békés rendezésének az útja, amely során egy pártatlan, kívülálló szakember segíti a felek közötti párbeszédet, egy közösen elfogadott egyezség létrehozása érdekében, elkerülve ezzel a kapcsolat elmérgesedését és az elhúzódó, kellemetlen pereskedést.

Európában és Amerikában egyaránt elfogadott, népszerű, illetve a bíróságok által kötelező, elrendelt gyakorlat a peres ügyek előtt vagy folyamán.
Magyarországon a  közvetítői tevékenységet a 2003. III. 17-én hatályba lépett 2002. évi LV tv. szabályozza.
FONTOS ÖNNEK, HOGY SAJÁT SORSÁRÓL SAJÁT MAGA DÖNTSÖN?

A DÖNTÉS AZ ÖN KEZÉBEN VAN!
A mediáció előnyei:

Költségmegtakarítás, relatíve olcsó
Gyors
Önkéntes - ezért kevesebb stresszel jár!
Önkéntes - ezért a létrejött egyezséget be is tartják!
Diszkrét (nincs nyilvános tárgyalás, a mediátort titoktartás kötelezi!)
Korrekt kapcsolat marad a felek között
Nincs vesztenivaló! Amennyiben nem sikerül, választhatnak más megoldást.
Kinek van szüksége mediációra?

Aki szeretné elkerülni a peres eljárásokat, szeretne pénzt és időt spórolni, szeretné mielőbb rendezni vagy lezárni a párkapcsolati, családi vagy gazdasági vitás ügyeit.
Mikor célszerű a mediáció:

Ha a felek konfliktus helyzetben, érdekellentétben állnak egymással és nem tudják higgadtan megbeszélni ügyeiket, sérelmeiket nem képesek maguk mögött hagyni.
Szeretnék továbbra is megőrizni a jó kapcsolatot, de jelenleg képtelenek az együttműködésre, párbeszédre.
Ha kultúráltan, emberi méltóságukat megőrizve, gyorsan, hatékonyan és költségtakarékosan szeretnék rendezni vitás ügyeiket.
Miért hatékony a mediáció?

A mediáció nem arra törekszik, hogy eldöntse, ki ártatlan és ki hibás, kinek van igaza és kinek nincs. Nem a múlt negatívumaira, hanem az értékekre, a megoldásra, a jövőre koncentrál. A mediáció célja az, hogy megtalálják a felek a kölcsönös előnyöket és a vállalható kompromisszumokat.
Előzetes bejelentkezés alapján Budapesten és Miskolcon
a hét minden napján fogadjuk ügyfeleinket, hétvégén is!